MÅNADENS VISIONÄR

_MG_3885

Publicerad i VISION VÄRMLAND Januari 2016

Månadens visionär: ”Idag räcker det inte längre att utvecklas linjärt, vi måste se till att utvecklas exponentiellt”.

Det var kallt, otroligt kallt den 5 mars 1996 när jag anlände till Sverige, tyckte jag –men det var fem plusgrader. Kontrasten var stor mellan den peruanska sommaren och vintern i Sverige. Jag fick möjlighet att lära mig mer on en ny spännande kultur som efter tid har gett mig så mycket och gjort mig till en värmlänning. Jag var 22 då och Värmland står nu för en stark del av min identitet.

Snart tjugo år senare ser jag förändringarna inte bara i Sverige utan även i Värmland. Tack vare de olika arbetsgivare jag har haft, inom både den privata och den offentliga sektorn har jag fått erfara två sidor på företagande. Att arbeta med företag inom olika branscher har hjälpt mig att se hur vår värmländska kultur kommunicerar med andra kulturer.

År 2015 har varit kaotiskt för många, inklusive näringslivet men har gett oss ett bra kvitto på vilka utmaningar företag kommer att ställas inför. Internationalisering, ett större utbud samt investeringar är några av de punkter vi behöver bli bättre på i Värmland framöver. Att våga satsa på framtiden är ett måste för att överleva och att skaffa nya verktyg för att fortsätta vara konkurrenskraftiga. Idag räcker det inte längre att utvecklas linjärt, vi måste se till att utvecklas exponentiellt och det kan sätta en berättigad press hos många.

Större företag har oftast resurser till att implementera nya spännande idéer och väl fungerande koncept, men vad händer hos de mindre företagen?

I Värmland har vi många små men kompetenta företag som kanske inte har möjlighet att införa allt nytt. Det gäller att plocka ner metoder i mindre bitar och hålla kostnaderna nere för att kunna implementera hållbara lösningar.

Med dagens sociala nätverk får vi uppsikt över vad andra gör. Det är inte konstigt att företags ledning kan också bli förvirrade med så många begrepp och den ständiga pressen att effektivisera. Aldrig förr har det kommit fram så många nya och ibland diffusa begrepp om hur vi bör tänka. Det är inte ovanligt att höra ord som C2C-marknaden, social innovation, cirkulär ekonomi, resiliens och socialt ansvar m.m. Det gäller att undersöka, göra en omvärldsbevakning, fokusera och finna de verktyg och processer som passar företagets verksamhet. För att visa vad vi faktiskt redan gör.

Jag tror att 2016 är året då allt fler företag kommer att reflektera över de positiva egenskaper de besitter samt lägga ännu mer kraft på att analysera kommande utmaningar, I år kommer vi att sortera alla begrepp och välja vilken väg vi ska gå. Den ökade invandringen i Europa kommer att ge fördelar i form av köpkraft och arbetskraft. Det måste vi välkomna medöppenhet. Rätt hanterat kommer det innebära att Europa växer snabbare än vad som annars hade varit möjligt.

Jag tror även att 2016 blir året då företag i Värmland lär sig hantera kulturella skillnader på ett framgångsrikt sätt. Det gäller att lyfta fram våra styrkor såsom vår plikttrogenhet, vår solidaritet och vår erfarenhet, vårt arbete för att få jämställdhet och vår strävan efter att nå balans i privat- och arbetsliv.

Sist vågar jag hoppas på att 2016 blir året då värmländska företag blir mer toleranta mot allt som är nytt. Att vi blir mer öppna och lyhörda. Världen krymper och i år ska vi se till att sätta Värmland på världskarta. Välkommen 2016 med allt vad det innebär!

Personligen ser jag fram emot den 5 mars 2016. I år blir det enbart vårjacka på om vi har fem grader ute och efter 20 underbara år i Värmland så njuter jag fortfarande av allt vi har att erbjuda.

Patricia Edvardsson, Ricvida AB